בתחילת דרכי נהגתי לומר לעצמי שאני ממש מוכשרת, זאת על אף ולמרות שאפשר היה להפחיד ילדים קטנים עם היצירות חסרות הטעם שלי מאותה התקופה. אפשר לומר שהיחס בין מה שיש לי ללמוד, למה שידעתי על העבודה כמעצבת, היה זהה ליחס בין תפוז לכדור הארץ. אז ניגשתי עם האף המורם שלי ללקוחות והתחלתי לנהל מו"מ על פרוייקטים שגדולים עלי. עד כאן - זאת הגישה הנכונה למי שרוצה להכנס לשוק כל כך עמוס ותחרותי! 

הבעיה הייתה לא בגישה אלא בדרך
טעות נפוצה של מתחילים והראשונה שאני עשיתי בעצמי - הייתה לנסות למצוא את הדרך הנכונה לבד ולא לשאול את מי שכבר השיג את המטרה. חשוב להתיעץ עם האנשים הנכונים. אני למשל התיעצתי עם כל האנשים הלא נכונים - כמו למשל להתיעץ עם אנשים בקבוצות בפייסבוק או עם הורי, שאלתי אותם כיצד לתמחר עבודות שמעולם לא עשיתי ואני בספק אם הם עשו. ואז תמחרתי מהבטן מה שנקרא. ואחרי כמה חודשים של המון מו"מ עם לקוחות ומעט מאוד תוצאות התחלתי לחשוב מה בעצם גורם לדברים לזוז כל כך לאט. והמסקנות שלי לא היו שוות זהב, הן היו שוות כסף. ליטרלי כסף.

למה לטפס במדרגות כשאפשר לעלות במעלית?
אל תהיו פראיירים! אל תקחו כסף. כן כן מה ששמעתם! אם המטרה שלכם היא להרוויח כסף מעבודה בעיצוב אז המרדף שלכם לא צריך להיות אחר הכסף. המרדף שלכם צריך להיות אחרי הדרישות שלמענם לקוחות מוכנים לשלם כסף. יש כל כך הרבה דברים שחשובים יותר מהכסף בתחילת הדרך שלכם כמעצבים. ואתם יודעים מה הקטע הכי מדהים? הרבה יותר קל להשיג את הדרישות האלה כשמפסיקים לחשוב על כסף ומתחילים לחשוב על עיצוב. כמות הניסיון והידע שתרכשו בדרך הזאת שווה המון כסף וחוסכת המון זמן. עשו טובה לעצמכם וקחו את המעלית לפסגה בזה שבתחילת הדרך, תעצבו בחינם. חינם השתגעת!? שימו לב, לא כל דבר. רק מה שאתם צריכים בתיק העבודות שלכם. אני החלטתי שכל עבודה ראשונה שאני לוקחת בתחום שאין לי ניסיון בו היא חינם. אני רק לומדת עליה, את הניסיון שלי אדע לתמחר בהמשך לפי משך זמן העבודה והמחיר המקובל בשוק. זו רק דעתי כמובן :)

אומנם חשוב להתמקד, אבל יותר חשוב לדעת במה.
ככל שתהיו ממוקדים יותר, ככה הסיכוי שלכם להצליח הוא גדול יותר. לפני שאתם מתמקדים על תחום אחד בעיצוב. אני מציעה שתנסו לקחת פרוייקטים מסוגים שונים. זאת בכדי להבין מה אתם כן אוהבים ומה לא מדבר אליכם. חשוב להבין שעיצוב הוא תחום המכיל בו מגוון רחב של תפקידים שהדרישות בהם משתנות מתפקיד לתפקיד.

טוב לקחתי כמה פרויקטים שונים. עכשיו אפשר לקחת כסף?
חד משמעית. גם אם לקחתם ארבעה פרוייקטים מסוגים שונים ואתם כבר מרגישים שאתם יודעים למה אתם מתחברים. זה הזמן להתחיל לתמחר. זה הזמן לבנות תיק עבודות מרשים בתחום שאליו התחברתם! כלומר - אם אהבתם עיצוב UI (ממשקי אפליקציות) ועיצבתם עד כה רק אפליקציה אחת. אז אולי הייתי מחכה קצת עם הכסף. אם יש לכם כבר 4 ואפילו לקחתם כמה גרושים על הניסיונות הראשונים שלכם, שאפו!
ועכשיו שאתם כבר מתחילים להיחשף, לא תראו ללקוח שלכם גם את הפוסטר לסרט סטודנטים ואת העטיפה לאלבום של להקת אינדי שעשיתם נכון? כי הוא בטח ירצה לראות כמה דוגמאות לאפליקציות. מבינים? כי זה מה שהלקוח הזה מחפש. נחשו מה ?! אין דרך מהירה לבנות תיק עבודות ביו איי.
אז אוהבים לעצב אפליקציות? תצטרפו לאהקאתונים, תכירו מפתחים שבונים אפליקציה מהצד לכיף שלהם ותעצבו איתם לכיף שלכם. זו אחלה דרך להרוויח עוד כמה אפליקציות שוות לפני שאתם רצים לתמחר שוב.

דו"ח רווח הפסד

רווחים: 
  1. תיק עבודות עשיר ממוקד ומקצועי שנעשה מתוך ניסיון אמיתי של עבודה אינטנסיבית מול לקוחות.
  2. ביטחון כמה עבודות בנושאים שפחות מדברים אליכם, אבל טוב שעשיתם בשביל לדעת שאתם לא מעוניינים לעצב כאלה יותר. ועוד אף אחד לא יודע שהם נעשו בחינם חוץ מכמה ברי מזל אסירי תודה, שהקרמה נישקה אותם, כי כנראה הם היו טובים מספיק בשביל שתעצבו להם בחינם. בעיקר כשאחרים דורשים מחיר שהם לא יכולים להרשות לעצמם כי אולי הם גם בתחילת דרכם. 
  3. חברי אמת שעלק תמיד יהיו חברים שלכם וימליצו עליכם לכל חבר שצריך מעצב.
  4. זמן טוב זה לא שתוכלו להרוויח זמן אבל תוכלו לחסוך לכם המון ממנו וזה משמעותית טוב יותר מאשר לחסוך כסף.
  5. תתמחרו בהמשך ללא בעיה וגם תשיגו עבודות שוות אתם תכירו את הזמן שזה לוקח, את המאמץ שזה דורש מכם, את סוג העבודה, את המתחרים שלכם, את השפה והגלוסרי המקובל במו"מ מהסוג ואולי בכלל תרצו להיות שכירים :)
  6. ידע מניסיון הוא ידע שלא תרכשו בשום מוסד אקדמאי לצערי. על כך נאמר אין חכם כבעל ניסיון וזאת גם אחת הסיבות שדורשים ניסיון כמובן כמעט בכל משרת עיצוב. לא לדאוג! יש לא מעט פעמים שתיק עבודות מוצלח ומקצועיות מנצחים את הדרישה של כמות מוגזמת של ניסיון (אני אומרת את זה מניסיון חח) ואני מאוד ממליצה ללכת ללמוד במוסד אקדמאי בכל מקרה - שם תרכשו ידע מסוג אחר שללא ספק יתן לכם יתרון על אחרים וגם תעודה.
הפסדים:
  1.  300 שקל ממישהו שמתקמצן לשלם הרבה והוא יקח אותך בלי ניסיון
  2. אגו מחוזק תכלס? יש עקרונות שלא שווים שתהרוג את עצמך בשבילם טוב? תתגבר על זה.

תרגישו חופשי לפנות אלי בכל נושא או בקשה - אתם יכולים להגיב פה או לפנות אלי באופן פרטי, מה שנוח לכם יותר. 

בהצלחה!






זה לא משנה אם יש לכם את ה Photoshop הכי חדש וחבילת פונטים נוצצת או שאתם מציירים מהיום הראשון שנחשפתם לאוויר העולם – אם לא תיישמו כמה עקרונות חשובים, העיצוב לא יעביר את המסר בצורה ברורה ולפעמים הוא גם יתפספס. אז בואו נדבר קצת על כמה מהם.


איזון (Balance)
רצוי לסדר את האובייקטים תוך התחשבות במשקל החזותי של כל אחד מהם וליצור את הקומפוזיציה המתאימה למסר אותו אנו מנסים לשדר. אם אנחנו רוצים להעביר לקהל תחושה של יציבות וסדר נעים לעין, נבחר בקומפוזיציה סימטרית - בה המשקל של האובייקטים בדיאלוג הוא שווה ונוצרת תחושה של איזון ושקט. במידה ונרצה ליצור דווקא תחושה של מתח ועניין - נבחר בקומפוזיציה אסימטרית אשר נוצרת ממתן משקל כבד יותר לאחד או יותר מן האובייקטים בדיאלוג הנוצר בקומפוזיציה.




היררכיה (Hierarchy)
אם גם העבד וגם המלך יושבים על כס המלכות, יש בלגן! לא לתת משקל לפי היררכיה לכל אובייקט או קבוצת אובייקטים בעיצוב, זה בדיוק כמו לשלוח בן אדם להפגנה של ג'ינג'ים בחליפות אדומות ולבקש ממנו למצוא ג'ינג'י ספציפי. בכדי לא להתיש את הצופה שלנו - אנחנו צריכים לשאול את עצמנו תמיד מה יותר חשוב ואם אובייקט מסוים לא חשוב, אז המקום הטוב ביותר בשבילו הוא מחוץ לעיצוב.



ניגודיות (Contrast)
ניגודיות יכולה להפוך עיצוב ממשעמם למלא חיים ומעניין - אפשר להשתמש בה בטיפוגרפיה, בצבעים, בגדלים ובצורות. יש לה את היכולת לקדם או להוריד רמה בהיררכיה של האובייקטים וכן לתת משקל עיצובי כבד או קל יותר בהתאם לצורך.


עקביות  (Consistency)
חוסר עקביות בעיצוב עלול לבלבל ולהפוך את העיצוב ללא אינטואיטיבי. לדוגמא - עיצוב המכיל הרבה כפתורי Play שנראים שונים אחד מהשני, יכול לגרום לבן אדם שלא להבחין בכפתור ולחפש כפתור הדומה לכפתור הPlay האחרון שעליו לחץ. שלא נדבר על האסתטיקה שתפגע משמעותית ודברים ירגישו מנותקים אחד מהשני ולא נעימים לעין. נסו לשמור על עקביות ולהיות יצירתיים במקומות שלא פוגעים בשימושיות של המוצר או במסר שלו. כלומר; לבחור פונטים - לפסקאות, ולכותרות. לבחור פלטת צבעים מראש. לעגל פינות של כפתורים עם אותו הרדיוס. זה לא אומר שהעיצוב שלכם הולך להיות משעמם - זה אומר שהוא לא הולך להיות לא אינטואיטיבי. יש הרבה דרכים לבלוט. אם זה בקומפוזיציה שבחרתם, בשילוב המוצלח של הפונטים שבחרתם, באיורים ששילבתם בסגנון, בשילוב הצבעים וכד'.


סמיכות וחלל לבן (White Space and Proximity)
אלמנטים קרובים יותר נראים מקשורים יותר אחד לשני מאשר אלמנטים מרוחקים יותר. סמיכות עוזרת לנו לארגן מידע בצורה הרבה יותר אפקטיבית. הוספת חלל לבן תאפשר לנו לחלק לקבוצות את הקבוצה המסודרת שכבר יצרנו.

צבעים (Colors)
לצבעים יש את הכוח לשנות משמעות של אלמנטים  בעיצוב ואפילו לתת אופי לעיצוב כולו. ישנה קשת רחבה של דרכים להשתמש בצבע. כמו כן לכל צבע יש יכולות מדהימות להעביר מסרים שונים בדרכים שונות. נשתמש בצבע בין היתר בשביל - ליצור קונטרסט, להבדיל בין מינים, ליצור הזדהות, להפיק רגש ועוד.

פשטות או למות (simplicity)
כמו שאמרתי גם בפוסט הקודם וגם כמה פסקאות למעלה - אם משהו לא חשוב, מקומו מחוץ לעיצוב. בעיצוב טוב באמת יהיה לכל חלק מטרה המשרתת את הרעיון הכללי של העיצוב. לא משנה מה אתם עושים תמיד תשאלו את עצמכם למה. (לא רק בעיצוב זה יעזור לכם) ואם המטרה של העיצוב היא לא להעמיס על העיניים של הצופה עד שיבכה דם, אז לא צריך מסביב לכל אלמנט חשוב לשים 156 קישוטים תסמכו עלי.

טיפוגרפיה (Typography)
מי שלא יודע לקרוא, עדיין יכול להבין מטיפוגרפיה דיי הרבה! מטורף אה? לגופן יש את הכוח לתת משקל, לעלות בהיררכיה, לשפר את איכות הקריאה, לייצר מראה יוקרתי, רציני, מלכותי, משעשע ועוד. כותרות בדרך כלל יהיו בולטות יותר ואפשר לתת להן גופן ציורי יותר ולעיתים פחות קריא. פסקאות לעומת זאת לא מומלץ לתת פונט ציורי. כשאני אומרת לא מומלץ אני מתכוונת לומר - לא!! אל!! פשוט אל. לפסקאות עדיף לתת פונט קריא. עוד דבר שלא מומלץ לעשות זה "להעשיר" את העיצוב בגופנים. תשמעו לי לא צריך יותר מ2. גג 3 וגם זה צריך להיות מאוד מחושב. בואו ואדגים לכם במקום לדבר ואם זה מעניין אתכם מה נכון ומה מטריד, ארחיב על זה בפוסט נפרד.

אומנם לא בחירת גופנים מרהיבה, אבל בכל זאת מעביר את הנקודה שלי.

זה הכל:) אם אתם מרגישים שפספסתי נקודה חשובה או שלא דייקתי במשהו חשוב - תכתבו לי, אני תמיד שמחה לשמוע מכם.




לפני הכל חשוב לי לומר שכולם יכולים לעצב הכל, גם את החיים. עיצוב זה דבר שלומדים. לומר "אני לא יכול" זה להיות צודק ולא ממש חכם. מי שמתחיל את היום שלו בלומר לעצמו שהוא לא יכול - א' אתה צודק וב' צא לי מהבלוג.


לא לתכנן זה כמו לא לשים את הקורנפלקס בקערה לפני שאתה שופך עליו חלב
לא בוכים על חלב שנשפך ובטח לא אם שפכת אותו בכוונה. כמו כל מוצר טוב, גם את החיים צריך לתכנן לפני שמתחילים לבנות. מעצב גרפי לא ניגש ישר לPhotoshop כשהוא רוצה ליצור פוסטר חדש. ומעצב פנים לא הולך לקנות רהיטים ברגע שהוא מתחיל לעצב את החדר. כולם מתחילים בתכנון. איך מתחילים לתכנן? שאלה טובה.



'למה' זאת שאלה יותר טובה!
אני תמיד מתחילה לתכנן בלשאול את עצמי למה אני עושה מה שאני עושה ואם אין לי סיבה טובה, אני פשוט לא עושה את זה.


תביא לי סודה, אבקת מרק ו6 פחיות של זמן
זמן לא קונים בסופר. כל דבר שיחסוך לנו זמן הוא טוב. לא משנה כמה הוא עולה לנו. כסף עוד נרוויח וזמן לא. בני אדם אוהבים זמן יותר ממה שהם אוהבים כסף. גרי ויינרצ'וק אמר על זה משהו יפה - "חשבתם פעם כמה אנחנו שונאים שהWIFI איטי? כמו שאנחנו שונאים את זה - ככה אנחנו אוהבים זמן." כדאי מאוד לתכנן לפני שעושים בשביל לא לעבוד כפול. כל זמן שתשקיעו בתכנון ובלימוד יקצר את הפעם הבאה שתיגשו למשימה דומה או יפחית את הסיכוי שתצטרכו להרוס את מה שעשיתם עד כה ולהתחיל מהתחלה - לעתים זה הדבר הכי נכון לעשות.


איך לנהל זמן ביעילות רבה יותר:
  • תכינו רשימה של כל המטרות הכי חלומיות וגרנדיוזיות שאתם יכולים להציב לעצמכם
  • תסתכלו על הרשימה הזאת ותנקו את כל מה שאתם לא מצליחים להבין למה זה שם
  •  תמחקו עוד!
  •  עוד
  •  תחלקו את המטרות הבלתי ניתנת להשגה שלכם למשימות שכן ניתנות להשגה
  • תחלקו לעוד משימות
  • עוד
  • עוד
  • עוד
  • חלקו אותם לימים
  • השתמשו בכלי הנכון לעשות כל דבר - יש אנשים שנוח להם לעבוד מול יומן, יש אנשים שנוח להם לעבוד מול המחשב ויש כאלה שצריכים לוח ענק בחדר. אני ניסיתי הכל והיום אני משתמשת בTrello
  • בסוף כל שבוע תכינו לו"ז לשבוע הבא ואם זה לא עובד לכם תעשו זאת בסוף כל יום
  •  Pomodoro method - חלקו את הזמן שלכם ל25 דק' לביצוע משימה ואז 5 דק' הפסקה ותדאגו לעשות גם הפסקות ארוכות יותר במידת הצורך. אם גם אתם משתמשים בTrello יש תוסף מעולה לChrome בשם Pomello שנועד בדיוק בשביל זה
  •  אל תכריחו את עצמכם - תלמדו מה מניע אתכם לעשות דברים. אני עצלנית בדיוק כמוכם, רק שאני יודעת מה הטריגרים שמניעים אותי לקום ולעשות דברים. מהדברים האלה אני מתחילה את היום שלי
  • תצ'פרו את עצמכם על כל הישג בהתאם לרמת הקושי. זה יכול להיות סרט שבא לכם לראות או לקנות לעצמכם אייפד חדש
  • תשנו 7 שעות בלילה
  • אם אפשר לקנות זמן בכסף תקנו (תזמינו מונית\תעסיקו מנקה וכו')
  • תתנתקו מהפייסבוק בזמן שאתם עושים דברים חשובים
  • תעשו ארגון מחדש של החדר שלכם - תעצבו את החדר כך שכל דבר שנמצא בשימוש יום יומי - יהיה נגיש, קל לסידור, נוח לשימוש ובמקום שמתאים לו. וכל דבר שלא צריך יום יום תארזו ותרחיקו מהעין.
  • תגדירו זמן מנוחה ותנוחו באמת
  • תמנעו ממולטי טסק! זה לא רק לא יעיל זה מזיק
  • יש ימים שלא הולך - שחררו מעצמכם. זאת לא חובה להגשים חלומות - זאת זכות
  • מה שמניע אותנו זה רגש. עוררו בעצמכם מוטיבציה בעזרת ספרים\סרטונים\פוסטים או כל דבר אחר שעובד לכם ותעשו את זה מיד אחרי שאתם מצחצחים שיניים בבוקר

תשאפו תמיד להתמקד, לחפש קיצורי דרך וללמוד
כל זמן שאנחנו עושים טעויות שאנחנו יכולים לדלג עליהם, זה זמן מבוזבז. חשבתם פעם על העובדה שכל בן אדם עבר משהו שאתם לא עברתם? עזבו את האגו בצד. כולם יודעים משהו שאתם לא יודעים ואם לא תקשיבו ותפתחו את הראש לא תדעו. חבל על הזמן שלכם.